وبلاگ


تاریخچه و مفهوم کلی میترینگ (Metering) در صنعت

تاریخچه و مفهوم کلی میترینگ (Metering) در صنعت

میترینگ (Metering) به مفهوم اندازه‌گیری دقیق و ثبت میزان فرآیندها و مواد مختلف در یک سیستم است. میترینگ در صنعت نفت و گاز نه‌تنها ابزاری برای اندازه‌گیری و کنترل است، بلکه به بهبود کارایی و کاهش هزینه‌ها و همچنین اطمینان از کیفیت محصولات کمک می‌کند. با توجه به پیشرفت‌های فناوری، میترینگ در این صنعت همچنان در حال تحول و بهبود است و نقشی کلیدی در مدیریت و بهره‌وری بهینه منابع ایفا می‌کند.

نقش میترینگ در زنجیره تأمین و چگونگی تأثیر آن بر مدیریت منابع نفت و گاز

نقش میترینگ در زنجیره تأمین و چگونگی تأثیر آن بر مدیریت منابع نفت و گاز

صنعت نفت و گاز یکی از مهم‌ترین و پیچیده‌ترین صنایع جهانی است که تأمین انرژی و مواد اولیه بسیاری از صنایع را بر عهده دارد. در این صنعت، میترینگ (اندازه‌گیری) نقش حیاتی در زنجیره تأمین ایفا می‌کند. میترینگ اندازه‌گیری‌های دقیق و به‌موقع است که در نهایت منجر به بهینه‌سازی فرآیندها و کاهش هزینه‌ها می‌شود. در این مقاله به تحلیل نقش میترینگ در زنجیره تأمین صنعت نفت و گاز و تأثیر آن بر مدیریت منابع خواهیم پرداخت.

مراحل کالیبراسیون دستگاه صحت سنج

مراحل کالیبراسیون دستگاه صحت سنج

کالیبراسیون پروور یک فرآیند مهم در بسیاری از برنامه‌های کاربردی است که برنامه‌های نرم‌افزاری یا دستگاه‌های سخت‌افزاری برای نشان دادن صحت یا یکپارچگی اطلاعات استفاده می‌کنند. یک پروور کالیبره شده برای اطمینان از امنیت و قابلیت اطمینان سیستم ضروری است.

مراحل انجام صحت سنجی

مراحل انجام صحت سنجی

دقیق­‌تر بودن دستگاه شاخص با چه معیارهایی سنجیده می‌شود؟ آیا کفایت می­‌کند که صرفاً به گواهینامه‌های اولیه‌ صادره توسط سازنده­ دستگاه یا گواهی­نامه‌­های صادره توسط مؤسسات مجاز معتبر که آزمایش‌­هایی روی دستگاه ما انجام داده­‌اند، استناد کنیم؟ شرایط آزمایش و محیط آزمایشگاه به چه نحو باید باشد؟ مراحل آزمایش به چه صورت است؟ بسیاری از این سؤال‌­ها در متن استاندارد ISO/IEC 17025 به عنوان الزامات آزمایشگاه یک واسنجی قید شده است، اما هدف ما در این‌جا تبیین این استاندارد معتبر بین­‌المللی نیست. در ابتدای امر می‌­خواهیم در خواننده ایجاد شک نموده و صحت عملکرد دستگاه شاخص و مبنای خود را نیز زیر سؤال ببریم. در این­‌صورت اقدام صحیح چیست؟ در صحت‌سنجی و واسنجی دستگاه‌های اندازه گیری جریان سیالات (به ویژه دستگاه‌های با کاربرد اندازه گیری به قصد فروش) مراحل زیر بایستی به دقت انجام شود:

دوره‌های انجام و تکرار صحت‌سنجی

دوره‌های انجام و تکرار صحت‌سنجی

برنامه‌­ریزی برای تکرار و انجام دوره‌­های صحت سنجی به عواملی هم­چون توصیه‌های سازنده، شرایط فرآیندی، عمر دستگاه، محل نصب دستگاه، شرایط فصلی، نظام­‌نامه‌­های محلی، استانداردهای مورد استفاده، امکانات در دسترس محلی و برخی دیگر شرایط بستگی دارد که در ادامه بعضی از این عوامل آمده است:

صحت سنجی و انواع آن

صحت سنجی و انواع آن

گرچه سازندگان ادوات مختلف اندازه گیری، هنگام تولید آن دستگاه، آزمایش و صحت سنجی ­های متعددی را انجام می­دهند اما در حین استفاده از دستگاه نیز عوامل زیادی وجود دارد که ضرورت تنظیمات مجدد و تكرار آن را سبب می‌شود. در این‌جا می­توان اشاره­ای داشت به قسمت­ های مکانیکی و متحرکِ دستگاه که فرسایش احتمالی آن ضرورت تنظیمات مجدد را دوچندان می­نماید.

معرفی فناوری‌های معمول در اندازه‌ گیری جریان سیال

معرفی فناوری‌های معمول در اندازه‌ گیری جریان سیال

با توجه به این‌که تمام روش‌های موجود در اندازه‌ گیری جریان دارای کارایی لازم جهت اندازه‌ گیری جریان سیالات به قصد فروش را ندارند، متناظر و متناسب با مشخصات فنی مورد نیاز در اندازه‌ گیری کمّی، صرفاً می‌توان به روش‌های شش‌گانه‌ زیر اشاره نمود:

در انتخاب فناوری بهینه برای اندازه گیری جریان سیال باید به چه معیارهایی توجه کرد؟

در انتخاب فناوری بهینه برای اندازه گیری جریان سیال باید به چه معیارهایی توجه کرد؟

در این متن می‌خواهیم به معیارهایی انتخاب فناوری بهینه‌ در میترینگ جریان سیال را تبیین بپردازیم. به بیانی، در اجرای پروژه‌های صنعتی، بعد از طی مراحل طراحی مهندسی پروژه، و در مقطع انتخاب تجهیز، لازم است نسبت به پیشنهادات واصله از لحاظ فنی و تطبیق آن با مشخصات فنی پروژه مطالعاتی روی مشخصات فنی تجهیز پیشنهادی انجام و تمام پیشنهادات از لحاظ فنی با هم مقایسه‌ای هم‌سنگ و یک ارزیابی فنی و عادلانه روی آن انجام شود.